// SYaKiLLa SyEd AlWi


Welcome everyone! Enjoy reading yaa! (Y)


► My Biography
► My Diary






» February 2011
» March 2011
» July 2011
» August 2011
» September 2011
» December 2011
» March 2012
» July 2012
» March 2013
» May 2013
» January 2016
» March 2016
» April 2016


Older Post | Newer Post
Backpacker to Hatyai
Wednesday, January 27, 2016 | 2:27 PM | 0 Sweet Princess
assalamualaikum Pictures, Images and Photos
Hai semua. Hari ni nak update tips and bajet untuk para para backpacker sekalian. Lokasi kali ni adalah Hatyai, Thailand. Ini memang tempat feveret sis tau. Makan sedap plus shopping murah.
Sis pergi hujung bulan lepas, which is 30/12. Konon konon nak sambut new year kat oversea laa. Kelass kau kiah..

Hatyai ni tempat yang best tau, lagipun mostly people can speak Malay. So quiet easy for us to communicate. Tapi disebabkan currency kita jatuh, jadi duit dorang lebih mahal dari kita. Kalau sebelum ni 100baht sama dengan RM10. Tapi sekarang mungkin dalam RM12++. Sis dari JB, ingat nak naik flight tapi leceh nak transit sana sini. So kami naik bus sahaja. Bertiga sahaja trip kali ni. Me together with husband and my BFF, yeayyy dapat bercuti dengan husband and BFF sekali.

Naik bas malam 30/12, sampai Alor Setar esoknya pagi. Around 12 hour. Bila sampai sana, tunggu kawan sis sampai, breakfast and ambik taxi pergi stesen KTM. Tiket KTM sis dah beli on9. Direct dari Alor Setar - Hatyai, just stop dekat Padang Besar, untuk cop passport. Settle everything, get in your train then ready berlepas. Yeayyyy ! Sampai Hatyai check in, ini pun sis dah book through Agoda. Relax and santai santai, then bermula lah sesi teroka Hatyai! Habis semua shooping complex yang ada kami redah. Puas shopping, mcam biasa laa. Melantak bagi kenyang. Tapi sini satu aje, makanan mahal ! Even korang ambik nasi dengan ikan je, harga dah 100baht tau. Jangan terkejut, telan je air liur tu k. Malam ada konsert besar besaran untuk sambut new year. Askar dia beratus orang tau berkawal. Sebab takut ada kes bom. Kan Thailand selalu bom sana sini. Memang meriah, beribu manusia. Rakyat Malaysia pun ramai.

Floating Market Hatyai, syurga makanan wooo
 
 
First time gajah. Scaryyy

 
Korang kena cuba ni k. Setiap entry kalau pergi sini wajib sis update suruh try ni
 
This one also must try! Aiskrim yang sangat sedap. Harga Murah! Swensens pastinyaaa
 
Next day, kami sewa satu Tuk Tuk bawak pergi jalan. Die offer bawak pergi 4 tempat. Gajah, Ice dome, Muzium and Floating Market. Floating Market is a must go place okay! Sampai petang, kami tawaf lagi Bandar Hatyai. Sampai nak tercabut kaki, then balik tido.

Pagi, jalan lagi sampai Lebam. Pukul 12 check out. Naik train balik Alor Setar. Cadangnya nak stay Alor Setar semalam. Tapi ada problem yang tak dapat nak elak. Terpaksa batalkan hasrat. Just pergi Jubli Emas buat lepas hajat, malam naik bas balik JB.

Total spent :

BAS : RM 160 (return ticket)
TRAIN : RM30 (return)
TEKSI : RM 15
HOTEL : RM40 (dua malam)
TUK TUK : RM100 (divide by 3)
TIKET NAIK GAJAH : RM60 (sorang)

Makan dengan shopping asing ye adik adik. Ikut perut korang. Kalau bela saka tu, makan banyak jangan Tanya kenapa. Sis dengan husband habis RM900 untuk 2 orang. Cover everything laa tu. Shopping semua complete!

PAST | PRESENT