// SYaKiLLa SyEd AlWi


Welcome everyone! Enjoy reading yaa! (Y)


► My Biography
► My Diary






» February 2011
» March 2011
» July 2011
» August 2011
» September 2011
» December 2011
» March 2012
» July 2012
» March 2013
» May 2013
» January 2016
» March 2016
» April 2016


Older Post | Newer Post
HOLIDAY in Krabi & Hatyai, THAILAND :) pART 1
Monday, March 18, 2013 | 9:10 AM | 2 Sweet Princess
assalamualaikum Pictures, Images and Photos

See? Habis je present terus pergi holiday with my classmate ! wahwahwah, bahagianya hidup. Haha
For trip kali nie, banyak jugak killa spend. about 600MYR.
Destinasinya? KRABI & HATYAI. I'm sure korang mesti tau kan negara mana. Jiran kite je Thailamd. In fact, Thai is a beautiful country with very friendly and nice people. Meh killa ceritakan dengan lebih lanjut. Hehe

Kami bertolak dari alor setar on Thursday (14/03/2013). Plan awal nak naik train je ke padang besar. Tapi malangnya, train terlepas. So, we took a taxi to Danok. Bajet agak lari tapi under control. RM60. Yang bagusnya naik taxi is, we arrive only in 45min. Kalau naik train, 3 jam ! haha



Sampai dekat Sadao immigration. So, like always we have to stamp our passport and fill in the arrival card. Kat sini kena bayar RM2, macam rasuah je. haha 
After that, kami nai van untuk ke hatyai, RM5.70. Lebih kurang dalam 45min jugak.
Berhenti di bus station hatyai, amik bus ke krabi. Cost around RM23.90.

A long journey after all. Killa ingat dekat je hatyai dengan krabi. Rupanya jauh kot. 5 jam. Mcm dari kuantan nak ke ipoh ! Huuu

Sampai je kat Krabi bus station, kami naik teksi motor untuk ke pekan KRABI atau lebih dikenali sebagai Krabi Town. RM 8.00


Inilah teksi motor ! haha. Kami memilih hotel GOOD DREAM sbg tempat untuk bermalam.
Memang murah. Dua malam hanya RM54. Murah kan, dua malam okay ! Memandangkan kami ney backpacker, kena lah cari yg ngam engan bajet. Hehe
Bilik dia kemas dan okay tau even murah. Toilet pun superb !


Selesai check in dan letak barang semua. Bermulalah pengembaraan kami di sekitar pekan krabi.
Mencari makanan yg awesome lagi superb ! haha
Antara makanan yan g perlu korang cuba. Coconut ice cream(rm2.00), Banana pancake (rm 2.00) and kuey teow sup (rm3.50), Telur puyuh (rm2.00)


We walk here and there all around the Krabi Town for searching the Phi Phi Island Tour. Penat mencari, akhirnya dapat. RM95 (full package termasuk makan, snorkelling, and speed boat). Harga yang dapat tu pun lepas penat tawar menawar. Kami pun terus bayar and confirm join that tour pada keesokan harinya. After that, we walk and walk again. Balik je hotel, agen tadi datang and bagitau tour ke Phi Phi Island full. So we change to 4 Island Tour withe the same price. Cantik jugak semua pulau yang ade tau !


Hari kedua, kami join tour. Snorkelling !Sumpah ! Pulau yang sangat cantik :) Tak laa lama sangat tour ney. Dari pukul 10pg-2.30ptg. Melawat 5 pulau. Malam seperti biasa, cari makan di Krabi night market !


Ikan bakar ney ade dalam 20cm panjang ! besar tau tapi baru (rm5.00). Puas makan sini dan sana, kami pergi shopping baju krabi pulak. 12 helai (rm 139) pelbagai size (s,m,lxl,xxl) Nak beli baju ney kena pandai tawar okay !


Inilah jurual baju tu. Terima kasih sebab bagi baju yang murah harganya. Sangat puas hati ! :)
Settke membeli semua, balik tidur. 

CONTINUE WITH  THE HATYAI TOUR DALAM NEXT STORY...









PAST | PRESENT