// SYaKiLLa SyEd AlWi


Welcome everyone! Enjoy reading yaa! (Y)


► My Biography
► My Diary






» February 2011
» March 2011
» July 2011
» August 2011
» September 2011
» December 2011
» March 2012
» July 2012
» March 2013
» May 2013
» January 2016
» March 2016
» April 2016


Older Post | Newer Post
EXPLORE INDONESIA :)
Thursday, May 2, 2013 | 5:22 PM | 2 Sweet Princess
assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Finally, setelah 5bulan book tiket. dapat jugak menjejakkan kaki di bumi Indonesia. Destinasi yang kami pilih untuk percutian kali nie adalah BANDUNG, JOGJAKARTA @YOGYAKARTA, dan yang paling pasti tak lain tak bukan BALI ! haha

Seronok? Memang seronok. Tak dinafikan. Disebabkan book tiket flight awal, dapat lah murah. Dah tentu AIRASIA (Now everyone can fly). Hahaha. Dari KL/Bandung(RM130), Bandung/jogja kami naik train je  (RM50), Jogja/Bali flight (RM59), dari bali kami transit ke Singapore also naik flight (RM99). See? Berbaloi kan ?

Okay, done story pasal tiket, now lets story mory about the interesting destination about that three places. First, BANDUNG. Kami menginap di Serena Hotel. Tapi killa lupa harganya. Hotel yang sangat selesa. Bandung merupakan destinasi wajib pergi bagi shoppaholic okay ! Murah giler babi u'olss. Rambang mata kot. Pilihan sangat banyak. Tempatnya adalah pasar baru. Telekung, kain pasang, langsir and macam2 lagi. Kat sini nak g mane2 naik angkot, sejenis kenderaan awam di bandung. Yang bestnya, dekat bandung, kami kenal sorang family. Baik sangat. Bapak Tony dan Ibu Yuliasari. Dorang yang banyak bantu kitorg dari segi jalan, tempat menarik, even hotel pun. Yang paling curlasss sekali, kami diajak dinner di puncak bukit tengok seluruh kota bandung. What a awesome moments right?? Kami di bandung 3 hari je. Selain pasar baru, Ibu belanja masuk Trans Studio Bandung, ala-ala Times Square gitu. Lawa sangat !

*serena hotel
*shopping (muka puas ! hahaha)
*dinner di puncak with bapak and ibu
*TRANS STUDIO

After bandung, kami ke JOGJAKARTA. Dekat sini, destinasi wajib pergi adalah marlioboro. Batik sumpah murah, kraftangan and banyak lagi. Kali nie bapak sponsor lagi kereta sewa dengan supir (pemandu) untuk bawak kami ronda satu jogja untuk tempoh 12jam. Mereka mmg baik. So, berpeluanglah kami ke candi borobudur. Salah satu Buddhist Temple yang sangat cantik dan unik. Telah diiktiraf oleh UNESCO. Tiketnya sangat lah mahal. RM60 bagi pelancong dan RM10 bagi penduduk tempatan. Jauh gila kan bezanya ? hmm. Ini pun bapak yang bayarkan :) Kami juga dibawa melawat BATIK HOUSE dan pusat kraftangan Jogja. Kami bermalam di jogja. Harga bilik RM 45. Agak mahal tapi dekat dengan airport sebab flight ke bali 6pg. hee

*railway station
*borobudur

5/4 kami bertolak ke BALI. Hoyeahhhh ! sampai jugak ke sini. Finallyyyyy *lompat gembira
Kan orang kata bali pulau yang cantik. Tu yang excited gila nak pergi. Tapi mmg betul. Tersangat lah cantik tapiiiiiii TERSANGAT lah panas ! Memang terbakar kulit woooo ! Dekat bali kami menginap di losmen arthawan dengan harga RM15 untuk satu malam. Kami tidur 3 malam je sebab 1 malam lagi bersantai di airport sampai pagi. haha Murah ! 

Tempat tumpuan foreigner of course lah KUTA BEACH, centre bali. Tempat mat saleh surfing. Yang bersidai pun tak kurang hebatnya. Haha. Cuci mata lagiiiii :P
Kitorg pergi jugak beachwalk. Its like shopping complex untuk barangan berjenama. Everything you can get here. Reka bentuk mall nie menarik. Second day, ktorg sewa motor then merempitlah ke Tanah Lot, and Uluwatu tengok kechak dance. Jauhnya mak aiiii. Lenguh bontot. Haha. Kalau korang nak pergi, make sure sewa kereta. Pakai tour. Petang tu ktorg makan masakan padang. Sedap walaupun agak mahal. Hari ke3 dan ke4 ktorg just djalan2 dekat area Kuta. Sebab dekat sini banyak mall. Perkara buruk berlaku is, wallet killa hilang waktu dekat Uluwatu. Be careful bcause dekat indon ramai pencopet. 

*KUTA beach and beachwalk
 *TANAH LOT
*Watching kechak dance at Uluwatu
*monumen bali
♥ BALI :)
Pada 9/4, ktorg berlepas ke S'pore sebagai transit nak balik M'sia. Cadangya nak masuk USS tapi terbantut sebab wallet hilang. Kad bank takde, duet pun takda :(
Itulah suka duka percutian kali ini. 
Enjoy reading :)

PAST | PRESENT